Katmerli Poğaça
GEREKLİ MALZEMELER (4 Kişilik)
1 tatlı kaşığı tuz
alabildiği kadar ılık su
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
1 paket kuru maya
3 su bardağı un
alabildiği kadar ılık su
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
1 paket kuru maya
3 su bardağı un
Ara malzemesi
100 gram margarin
100 gram margarin
İç harcına kullanılan malzemeler
1 su bardağı rendelenmiş kaşar
1 su bardağı rendelenmiş kaşar
Bir kaba unu koyun ve orta kısmına yumurtanın akını ekleyin ve üzerine mayayı koyun. Mayanın üzerine yoğurdu, yağı ekleyin. Kulak memesi kıvamında olana kadar suyu ekleyin ve yoğurun. Merdane ile açın iki eşit parçaya ayırın ve margarini eritin açtığınız iki parça hamura sürün. Hamurları iyice rulo yapın. Hamurları üst üste koyun bu şekilde rulo yapın. 2 Parmak eni olacak şekilde ruloları kesin. Kestiğiniz parçaları el yardımıyla açın ve kaşarı koyun ve kapatın üzerine yumurtanın sarısını sürün ve çörek otu serpin 200 derece de ısınan fırında pişirin.
- Galata unlu kıymalı poğaça
Malzemeler: 1 çay fincanı yoğurt 1 çay fincanı sıvıyağ 1 tane yumurta 1 paket k. kabartma tozu 1 tatlı k. tuz alabildiği kadar un Mantolamak için: galeta unu İç harcı için: 300 gr. kıyma 3 soğan 1 tutam maydanoz mısır yağı tuz, karabiber Galata unlu kıymalı poğaça Hamur yoğurma kabına, unu alalım, üzerine sıvıyağı, yoğurdu ve yumurtayı alalım karıştıralım. Kıvama gelen hamurun üzerini örtelim, bir süre dinlendirelim. Bir tavaya sıvıyağı alalım, üzerine yemeklik doğradığımız soğanı ve kıymayı alalım sote edelim, ocaktan indirdikten sonra ince kıydığımız maydanozu ekleyip karıştıralım. Hamuru limon büyüklüğünde açalım, ortasına kıymalı harçtan alıp kapatalım. Galeta ununa bulayıp yağladığımız fırın tepsisine dizelim.180 Derecelik ısıda pişirelim. Afiyet olsun. - Kaymaklı poğaça
Malzemeler: 225 gr kaymak 1 çay b. sıvıyağ 1 çay b. su 1 tane yumurta 125 gr. margarin 1 p. kuru maya 2 yemek k. tozşeker 1 yemek k. tuz alabildiği kadar un İçi için: kaşar peyniri rendesi Kaymaklı poğaça tarifi Geniş bir kaba, unu alalım, üzerine sıvıyağı, yumurta sarısını ve kaymağı ilave edelim. Ilık suda erittiğimiz mayayı ilave edelim yoğuralım, kıvama gelince hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparalım. Elimizde açalım, ortasına kaşar peyniri rendesi alalım ikiye katlayıp kapatalım, yağladığımız fırın tepsisine dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürelim, çörek otu serpip.170 derecelik ısıda pişirelim. İçine sevginizi katmayı unutmayınız. Afiyet olsun. - Tatlı Poğaça
Malzemeler: 3,5 çay fincanı un. 100 gr erimiş margarin 1 çay b. sıvıyağ 1 çay b. süt 1 p. kabartma tozu 2 yemek k. pudra şekeri 2 yumurta sarısı iç harcı için: 1 çay fincanı reçel 3 yemek k.fındık üzeri için: toz yeşil fıstık reçel şurubu Tatlı Poğaça tarifi Hamur yoğurma kabına unu alalım ortasını açalım, margarini ve yumurta sarısını ilave edelim elimizle karıştıralım. Süt, sıvıyağı, kabartma tozu, vanilya ve pudra şekeri katıp yoğuralım. Kıvama gelen (kulak memesi yumuşaklığında olacak) hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparalım. elimizde açalım içine reçel sürelim üzerine file badem alalım ve kapatalım. Yağlanmış tepsiye dizelim, üzerine yumurta sarısı sürüp 170 derecelik ısıda üzeri kızarana kadar tutalım. Pişen poğaçaları servis tabağına alalım, üzerine reçel şurubu sürüp toz yeşil fıstık serpip servise sunabiliriz. Afiyet olsun. - Peynirli Poğaça
Malzemeler: 3,5 cay fincanı, un 1 tatlı kaşığı, tuz 1 çay fincanı, yoğurt Yarım kahve fincanı, sıvıyağı 1 paket, kabartma tozu 125 gram, margarin 1 yumurta akı İç harcı için: Maydanoz Beyaz peynir Üzerine sürmek için: 1 tane yumurta sarısı Çörek otu Peynirli Poğaça Tarifi: Öncelikle, peynir harcını hazırlayalım, bunun için önce maydanozu ayıklayıp yıkayalım. Daha sonra suyundan arındırıp ( maydanozu kağıt mutfak havlusuna sarabiliriz) kesme tahtasında incecik kıyalım. Geniş bir kaba alalım, üzerine peyniri ilave edelim ve iyice karıştıralım bir kenara kaldıralım. Hamur yoğurma kabına, unu tuz ve kabartma tozunu ilave edelim elimizle harmanlayalım. Daha sonra, unun ortasını havuz gibi açalım. Yumurtayı, yoğurdu, margarin ve sıvıyağı alalım. Yoğuralım kıvama gelince hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparalım. Kopardığımız parçalarını elimizle açalım, içine yeteri kadar harç koyalım. Üstte doğru büzerek kapatalım, yağlanmış tepsiye dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürelim çörek otu serpelim. 180 derecelik ısıda üzerleri kızarana kadar tutalım. Afiyet olsun - Yaş Mayalı Poğaça
MALZEMELER : 1.5 su bardağı ılık süt 1 bardak ılık su 1 su bardağı sıvıyağ 4 yemek kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı tuz 1 paket yaş maya alabildiği kadar un Yaş Mayalı Poğaça tarifi Aslında poğaça yapmayı bilen arkadaşlar tüm bu malzemeleri karıştırarak ele yapışmayacak bi hamur elde etsinler ve 15 dakika bekletip istedikleri içle şekil verip 180 derecedeki fırına versinler… ama hiç poğaça yapmamış olan arkadaşlar için ayrıntılı yazayım… önce su ve sütü aynı cezvenin içine koyun ve ılık hale getirin hamuru hazırlayacağınız kabın içine yaş mayayı koyun ve ılıttığınız sütle suyu mayanın üstüne dökün şekeride ekleyin ve böylece maya ve şeker eriyene kadar elinizle karıştırın… sonra sıvı yağı ve tuzu ekleyin biraz karıştırdıktan sonra yavaş yavaş un eklemeye başlayın… elinize yapışmayacak bi hamur haline gelene kadar un ekleyin ve yoğurun…hazırlamış olduğunuz hamuru 10 dk bekletin ve arzunuza göre peynirli maydonuzlu yada sosisli ketçaplı bi iç hazırlayabilirsiniz… yada hiç içli yapmayabilirsinizde size kalmış… 10 dk beklettikten sonra küçük ceviz parçası büyüklüğünde hamura istediğiniz şekli verip yağlanmış tepsiye dizin biraz aralıklı dizin çünkü 3 katı büyüyolar Kahkaha üstüne yumurta sürüp ilk tepsiyi fırına verebilirsiniz 180 derece ve önceden ısıtılmış olucak… bu tariften 2 tepsi çıkıyo. ilk tepsi pişerken ikinci tepsiyi hazırlayablirsiniz. Diğer Poğaça Tarifleri BAŞKA BİR MAYALI POĞAÇA TARİFİ Malzemeler: 1su bardağı, sıvıyağı 1 su bardağı, ılık, su 1 su bardağı, ılık süt 2 yemek kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı, tuz Bir paket yaş maya Alabildiği kadar un İç malzeme: 200 gram, beyaz peynir Yarım demet maydanoz Mayalı Poğaça Tarifi: Karıştırma kabına, önce yaş mayayı alalım üzerine, ılık su ve ılık sütü dökelim, elimizle mayayı eritelim. Mayayı 5 dakika, mayalanmaya bırakalım, süre sonunda, şekeri, tuzu, sıvıyağı ilave edelim elimizle güzelce karıştıralım. Son olarak unu azar azar ilave edelim ve yoğuralım. Ele yapışmayacak bir kıvamda hamur elde edelim on dakika mayalanmaya bırakalım. Biz bu arada maydanozu ayıklayalım, iyice yıkayıp süzgece alalım suyunun iyice gittiğine emin olduğumuzda, kesme tahtasında ince kıyalım. Geniş bir kaba alalım üzerine peyniri ilave edip karıştıralım bir kenara alalım. Mayalanmış hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparalım 25-30 cm çapında sigara böreği sarar gibi saralım, yağlanmış tepsiye dizelim, 40 dakika kabarması için dinlendirelim. Daha sonra, üzerlerine yumurta sarısı sürelim, 160 derecelik ısıda üzerleri kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun. Not: Bu malzemeden, 2 tepsi, poğaça çıkıyor. - Yeşil mercimekli poğaça
Malzemeler: 1çay fincanı sıvıyağ 50 gr margarin 1çay fincanı yoğurt 1 adet yumurta 1 p. kabartma tozu tuz alabildiği kadar un iç harcı için: 1 kâse haşlanmış mercimek 50 gr kıyma 2 adet soğan tuz, karabiber Sıvıyağı üzeri için:1 yumurta sarısı çörek otu Yeşil mercimekli poğaça tarifi Hamur yoğurma kabına unu alalım havuz gibi açalım, yoğurdu, yumurtayı, kabartma tozu ve tuzu ilave edip yoğuralım. Kıvama gelen hamuru yarım saat dinlendirmeye alalım.(buzdolabında) Bu arada iç malzemesin hazırlayalım, bir tavaya sıvıyağı alalım üzerine yemeklik doğradığımız soğanı ve kıymayı sote edelim, haşlanmış mercimek ve baharatları ekleyelim, birkaç dakika kavurup ocaktan alalım. Soğumaya bırakalım. Hamuru bezelere bölelim, elimizde acarak içine yeteri kadar iç harçtan koyalım ve ikiye katlayalım. Yağlanmış tepsiye dizelim üzerine yumurta sarısı sürelim çörek otu serpip 170 derece ısıda üzeri kızarana kadar pişirelim. İçine sevginizi katmayı unutmayınız. Afiyet olsun. - Dereotlu peynirli poğaça
Malzemeler: 3 çay fincanı un 1 p.kuru maya 1 çay b.süt 120 gr. margarin 2 tane yumurta 1 tatlı k.tuz 1tatlı k.toz şeker ılık su iç harcı için:. 1 kâse lor peyniri 5 adet yeşil soğan 1 tutam dereotu üzeri için: çörek otu Dereotlu peynirli poğaça tarifi: Hamur yoğurma kabına, unu alalım, havuz gibi açalım kuru mayayı, sütü, margarini, yumurtaları, tuz ve şekeri ilave edip yoğuralım, kıvama gelince 15 dakika dinlendirelim. Biz bu arada iç harcını hazırlayalım karıştırma kabına lor peynirini alalım üzerine incecik doğranmış, dereotu ve yeşil soğanı ilave edelim karıştıralım. Hamuru 16 bezeye ayıralım, elimizde açalım ortasına iç harcını alıp kapatalım. Yağlanmış tepsiye dizelim üzerine yumurta sarısını sürelim, çörekotu serpelim.180 derecelik ısıda üzeri kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun. - Katmerli poğaça
Malzemeler: 3 Çay fincanı un 1 p. kuru maya 1 tane yumurta 1 çay b. yoğurt 1 çay b. sıvıyağ alabildiği kadar ılık su 1 tatlı k. tuz Arası için: 100 gr. margarin İç harcı için: 1 Çay fincanı kaşar peyniri rendesi Üzeri için: yumurta sarısı Çörek otu Katmerli poğaça tarifi Hamur yoğurma kabına unu alalım ortasını havuz gibi açalım, yumurta akını, kuru mayayı, yoğurt, sıvıyağı ve ılık su ilave edip yoğuralım. Kıvama gelen hamuru iki parçaya ayıralım. Hamur açma tahtasında merdane yardımıyla açalım, açtığımız hamurların üzerine erittiğimiz margarini sürelim. İki hamuru üst üste koyup rulo yapalım,3 cm eninde parçalara keselim. Kestiğimiz, hamur parçalarını elimizle açalım ortasına peynir alıp kapatalım, tepsiye dizelim, üzerine yumurta sarısı sürelim, çörekotu serpelim 200 derecelik ısıda pişirelim. Afiyet olsun. - Kaşarlı poğaça
Malzemeler: Yarım su bardağı sıvıyağ 120 gram margarin 1 tane yumurta 1 kase kaymak yarım paket yaşmaya 1 tatlı kaşığı tuz (tuz miktarını artırmak size bağlı) 1 tatlı kaşığı tozşeker alabildiği kadar un iç harcı için: 150 gram kaşar peyniri Kaşarlı poğaça tarifi Hamur yoğurma kabına, oda ısındaki tereyağını, kaymagı, tuzu, şekeri, yumurta akını ve sıvıyağı alalım karıştıralım. Ilık su ile akışkan hale getirdiğimiz maya ve un ilave edip yoğuralım. Yumuşak bir hamur elde edelim, limon büyüklüğünde parçalar koparalım, ortasını açalım kaşar peyniri rendesi yeteri kadar alıp elimizde yuvarlayalım. Isıya dayanıklı fırın kabını yağlayalım, hazırladığımız hamurları dizelim üzerine 30 dakika tepside dinlendirip fırça yardımıyla yumurta sarısı sürelim.180 derecelik ısıda pişirelim. İçine sevginizi katmayı unutmayınız. Afiyet olsun. - Gelin Bohçası
Malzemeler: 1 Adet tavuk gögsü 1 Adet soğan 3 Diş sarımsak 1 Kase mantar 2 Çorba kaşığı bezelye 1 Tatlı kaşığı un 1 Su bardağı kaşar peyniri rendesi Yeşil soğan, tuz,karabiber, kekik ve zeytinyağı Bağlamak için: Yeşil soğan Gelin Bohçası Hazırlanışı: Öncelikle tavuk göğsünü küp küp dilimleyelim. Tavamıza sıvıyağı alıp üstüne de tavuk göğsünü, mantarları, doğranmış soğanı ve sarımsağı ekleyip soteleyelim. Üstüne konserve bezelyeleri ve kabakları da ekleyelim. Son olarak da unu, baharatları ve de tuzu ilave edip karıştıralım. Yufkaları bir tabak yardımı ile kestikten sonra, iki yufkayı üst üste koyalım. Tavuklu karışımı ise kestiginiz yufka parçalarına paylaştıralım. Şimdi yufkaya kese şekli verip, önce sıcak suya daha sonra da soğuk suya atılmış yeşil soğan sapları ile bağlayın. Bu şekilde hazırlayacağınız keseleri tepsiye dizip üzerine de kaşar peyniri rendesi serpelim. 180 dereceye açtığımız fırında, yufkalar ve kaşar peyniri kızarana kadar tutun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder